Contact

Klik hier om ons een e-mail te sturen

Vereniging Oud Ede

Postbus 8293 6710 AG Ede

Tel: 06 348 67 627

Volg ons op Facebook

Lid worden

Wordt lid, ruim 800 leden zijn u al voorgegaan.

Voor € 15,-- per jaar bent u lid van de Vereniging Oud Ede.

Lees verder

Een lezing door Gerard van Bruggen over de Doesburgerbuurt

Stock Ede 17 Doesburger MolenGerard van Bruggen onderzocht de geschiedenis van de Doesburgerbuurt en kan deze boeiend verwoorden. Hij is de auteur van het meest recente Historische Cahier “Daar bij die molen: Verleden en heden van de Doesburgerbuurt in Ede”.

Hij gaat van ver terug in de geschiedenis tot op het heden. Toont daarbij de vele monumenten waaronder natuurlijk de molen maar ook de wildwal als deel van de buurt. In de lezing passeren de buurtrichters, scheuters, schrijvers samen met de bewoners van rond 1850.

De Doesburgerbuurt is een buurtschap ten noorden van Ede.

Het ligt in een overwegend agrarisch gebied, grenzend aan de Veluwe. De nabijgelegen Doesburgerdijk markeert de noordgrens van de Edese nieuwbouwwijk Kernhem. Door de buurtschap loopt de zogenaamde Kippenlijn. Vanaf 1902 had de trein hier een stopplaats. Deze halte is op 15 mei 1930 weer opgeheven. In de buurtschap bevindt zich de Doesburgermolen. Dit is een van de oudste molens van Nederland.

Na de lezing weet u precies waarom er ten westen van de Lunterseweg alleen maar stegen zijn en ten oosten er van wegen.

Het Bestuur van de Vereniging Oud Ede nodigt leden en belangstellenden van harte uit voor deze lezing.

Woensdag 13 februari 2019
Aanvang 20.00 uur
zaal open vanaf 19.30 uur in Cultura Erfgoed

De toegang is gratis; lid worden van de Vereniging mag natuurlijk!

Carel Verhoef BoekZes jaar geleden begon Carel Verhoef met zijn onderzoek in de archieven van Ede, en inmiddels is het resultaat er: een imposant boek.

Aanleiding van zijn onderzoek was een verzoek van de Vereniging Oud Ede om een artikel te schrijven over de periode 1850-1900. Verhoef moest toen in korte tijd intensief onderzoek doen, en het onderwerp liet hem niet meer los.

De afgelopen jaren stak hij uren in onderzoek in de archieven, las raadsverslagen en literatuur, en schreef aan dit boek.

Hij beschrijft in het boek de overgang van een gesloten orthodox-protestantse dorpsgemeenschap, letterlijk en figuurlijk geisoleerd liggend van de rest van Nederland. In Ede gebeurde alles vijftig jaar later.

Rond 1850 begint dat te veranderen: Ede wordt beter bereikbaar, welgestelde import en gepensioneerden komen van de fraaie en gezonde buitenomgeving genieten. Als er een spoorweg van Amstedam naar Arnhem wordt aangelegd is het echt afgelopen met het isolement. Ook de aanleg van een tramlijn naar Wageningen droeg daaraan bij, evenals de komst van het Kippenlijntje naar Nijkerk. Carel VerhoefMede daardoor kwam ook de industrie in Ede op gang, met bijvoorbeeld een hoedenfabriek, en een kaas - en boterfabriek. Dit alles vormde de aanzet tot de grote veranderingen van de twintigste eeuw.

Volgens Verhoef overigens niet typisch Ede: Ede staat voorbeeld voor menig ander Nederlands dorp in die periode.  

Carel Verhoef (85) is geen onbekende in Ede. Hij was verbonden als docent en als conrector aan het Marnix College, en menige Edenaar zal zich hem herinneren als geschiedenisleraar.

Hij schreef al eerder boeken over de Slag bij Nieuwpoort, de Slag om de Ginkelse Heide en Philips van Marnix van Sint Aldegonde.

Zijn nieuwe boek kwam mede tot stand met medewerking van de Vereniging Oud Ede. Het boek is (in beperkte oplage) voor leden te koop voor slechts € 16,00 (winkelprijs € 19,95).

Het boek is te koop bij Cultura Erfgoed.

Open Dag Cultura Erfgoed

Cultura Erfgoed is een samenwerkingsverband van de Vereniging Oud Ede samen met Historische Museum Ede, Platform Militaire Historie Ede, Gemeentelijke Archeologie, het Gemeentearchief en Cultura.

Vanaf 15 december komt er in Cultura een kenniscentrum: Cultura Erfgoed, waar alle beschikbare informatie en bronmateriaal over de geschiedenis van de Gemeente Ede bij elkaar wordt gebracht.

Iedereen kan dat raadplegen. Uiteraard verwijst het centrum naar alle musea en historische plekken waar "Het verhaal van Ede" wordt verteld.

Door deze samenwerking ontstaat er ook een veel breder en beter educatief aanbod voor de scholen in de gemeente. Vanuit het Cultura Erfgoed werken de partners aan een zo breed mogelijke samenwerking met alle erfgoedinstellingen in de gemeente Ede.

Cultura Erfgoed is te vinden op de tweede verdieping van Cultura, en is geopend op: 

Molenstraat 45, 6711 AW Ede

Maandag    11:00 – 15:00 uur
Woensdag  13:00 – 17:00 uur
Donderdag 13:00 – 17:00 uur

 Holocaustherdenking Joods Monument

Bij het Joods Monument aan de Vossenakker op de Paasberg in Ede wordt zondag 27 januari de holocaust herdacht. Om 14.00 uur is daar de herdenking van het Comité Joods Monument Ede.

Burgemeester René Verhulst zal een toespraak houden, er worden kransen gelegd en leerlingen van het Marnix College in Ede zullen de namen voorlezen van de slachtoffers. Het programma wordt muzikaal omlijst door accordeonist Juul Beerda.

Aanvang 14.00 uur.

Het monument is op 18 april 2012 onthuld ter nagedachtenis aan de vijftig Joodse Edenaren die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in de concentratiekampen.

Vereniging Oude Ede wenst al haar leden, en al haar website-bezoekers fijne kerstdagen, en alvast een heel gelukkig 2019!

Heel Fijne Kerstdagen En Gelukkig Nieuwjaar!

Copyright © Vereniging Oud Ede 2018. Alle rechten voorbehouden.