Contact

Klik hier om ons een e-mail te sturen

Vereniging Oud Ede

Postbus 8293 6710 AG Ede

Tel: 06 348 67 627

Op Facebook

FB2

Lid worden

Wordt lid, ruim 700 leden zijn u al voorgegaan.

Voor € 15 per jaar bent u lid van de Vereniging Oud Ede.

(vanaf 1 januari 2020 € 17.50)

Lees verder

Schilderijen expositie 27 juli t/m 11 augustus 2019

Opening door Hester VeltmanHuis Kernhem is een mooie locatie met goede belichting en beveiliging. Het Stichtingsbestuur van Huis Kernhem organiseert door het jaar heen exposities van en voor kunstenaars.

Cultura heeft als openbaar gebouw geen goede beveiliging voor kunstwerken. Daarom staan onze schilderijen al bijna 5 jaar in depot; veilig maar onzichtbaar. In overleg met Huis Kernhem mocht het HME en de Vereniging Oud Ede drie weekenden exposeren in Huis Kernhem.
De Vereniging heeft een collectie van ongeveer 300 schilderijen/aquarellen/litho’s/tekeningen. Alle werken zijn gefotografeerd en digitaal opgeslagen. Ze zijn ook bijna allemaal te vinden op: www.collectiegelderland.nl onder HME. In Huis Kernhem kunnen ongeveer 50 schilderijen van gemiddelde grootte worden opgehangen, maar overdaad schaadt. Dus selecteren uit ons bestand en daarna opzoeken in het depot waar alle werken goed ingepakt en systematisch opgeborgen zijn.

De opening van de expositie op de hete zaterdagmorgen van 27 juli door wethouder Hester Veltman ging vooraf door een exposé van zoon Kas en vader Buunk over het schilderij dat Cornelis Vreedenburg in 1938 vanuit de serre van de Hindekamp maakte en vergeleken het met het onlangs verkregen schilderij uit 1930 door Catharina Kool van het koetshuis van Kernhem.

In De Zandloper 2013/1 beschreef Nittert Postema hoe de luidklok in 1968 uit Kernhem verdween en in 2010 werd terug gegeven onder de voorwaarde dat de klok een mooi plekje krijgt en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het openen van exposities. Aldus heeft wethouder Veltman de expositie geopend door de klok flink te luiden.

Expositie In Huis Kernhem

In drie weekenden tijd hebben 453 mensen de exposite bezocht. Er werden niet alleen volop vragen gesteld over waar of hoe een schilderij is ontstaan maar ook heel veel herinneringen opgehaald. En al doende werden wij ook weer wijzer. Bijvoorbeeld dat in onze collectie werk van Wim Mulder (1908 – 1992) ontbreekt.

Mulder is in Ede nog volop bekend met zijn werk als schilder, glaskunstenaar en vooral als leraar voor amateurschilders. Ons werd een werk van Mulder als gift aangeboden maar helaas niet van een object uit Ede. De Vereniging houdt zich dus zeer aanbevolen.

Veel bezoekers vonden het jammer dat in Ede niet vaker werken uit de geschiedenis werden getoond. De expositie is wat de Vereniging betreft dan ook zeker voor herhaling vatbaar en wie weet komt er ooit een moment dat Ede een permanente expositieruimte heeft. Een ruimte voor onze schilderijen en ook voor de vele mooie werken die in het archief van de gemeente liggen te wachten om gezien te worden: de behoefte is er.

Simon van de Pol

 books 1179692 top

Vrijdag 26 juli is de Vereniging Oud Ede weer present op de Zolderverkoop. We verkopen boeken over Ede en Gelderland. Meer dan 50 titels worden tegen Zomerse prijzen aangeboden.

Een mooie gelegenheid om t kijken of u uw verzameling kunt aanvullen! U vindt ons van 11:00 tot 17:00 uur op het Kerkplein bij de Oude Kerk aan de Grotestraat te Ede.

We hopen u daar te zien!

En als u van plan bent te komen en u heeft zelf boeken dubbel, of uw kasten zijn aan een opruiming toe: we komen uw boeken over Ede en Gelderland graag ophalen om ze te verkopen ten bate van de vereniging. U kunt dit doorgeven via .

books 1179692 bottom

Op 10 juni besteedde Omroep Ede aandacht aan het Edese gemeentewapen:

 

 Fischerhuis Th Mauve 1970 small

U bent van harte welkom op de opening van de expositie "Historisch Ede Door Schildersogen".

De expositie bevat een greep uit de collectie van de Vereniging Oud Ede en het Historisch Museum Ede. Deze collectie vindt zijn oorsprong bij de ingebruikname van het museum-boerderijtje in de Driehoek in 1937. In de loop der jaren zijn vele werken geschonken, maar daarnaast is er ook aangekocht wanneer de financiën dat toelieten.

In deze tentoonstelling worden etsen, aquarellen, olieverfschilderijen en tekeningen van diverse kunstenaars uit verschillende periodes geëxposeerd.

Wat hen bindt is het onderwerp Ede.

Zij woonden en werkten in Ede of kozen Ede als onderwerp.

Daarbij valt te denken aan etsen van Willem Witsen, aquarellen van Thijs Mauve en olieverfschilderijen van Evertsen, Gomperts en Maria Wandscheer.

Ook wordt een aantal onlangs verworven doeken getoond, waaronder een schilderij van de binnenplaats van het Koetshuis van Kernhem in de jaren ’30 van de vorige eeuw.

Kas Buunk zal een toelichting geven op de twee meest recent verworven werken, waarna de wethouder voor Cultuur, Hester Veltman, de expositie zal openen.

De expositie is van 27 juli tot en met 11 augustus te bezichtigen, op zaterdag en zondag van 12:00 uur tot 17:00 uur. De opening van de expositie op 27 juli is om 11:00 uur.

 Lord van Wijhe R de Ruyter 1945 small

Bevrijdingsmonument

Op 17 april vindt weer zoals ieder jaar de jaarlijkse algemene ledenvergadering plaats. Dit keer op een andere plek dan gebruikelijk, omdat we nu kunnen beschikken over ruimte in Cultura Erfgoed. Hieronder treft u de vergaderstukken voor de ALV.

De vergadering begint om 19:00 uur, en duurt ongeveer een uur. Zoals inmiddels traditie is wordt de vergadering gevolgd door de Bevrijdingslezing of de 17 April Lezing. Dit jaar is de titel "De Bevrijding Van Ede En Wat Daaraan Vooraf Ging...".

Het gaat over de bevrijding van Ede door het Britse Duke Of Wellington Batallion, onderdeel van de Britse Infanterie Divisie (De Polar Bears). De lezing wordt verzorgd door het Platform Militaire Historie Ede, en wordt gepresenteerd door Cedric Moulton en André Hartgers.

ALV Vereniging Oud Ede/Bevrijdingslezing
17 april, 19:30 uur
Inloop vanaf 19:00 uur
Cultura Erfgoed, Rode Zaal (achterin)
Molenstraat 45
Ede

Copyright © Vereniging Oud Ede 2019. Alle rechten voorbehouden.