Open Monumenten Dag 2022

6 september 2022

Programma Open Monumenten Dag Vereniging Oud Ede , 10 september. Thema “Duurzaamheid”.

De werkgroep monumenten van de Vereniging Oud Ede (VOE) heeft een programma samengesteld waarin naast een aantal bekende monumenten dit jaar de ENKA bijzondere aandacht krijgt vanwege het feit dat het dit jaar 100 jaar geleden is dat de ENKA zich in Ede vestigde.

Historische stadswandeling door de ENKA wijk.
De VOE heeft een historische stadswandeling door de wijk uitgezet die ruwweg het productieproces volgt. De wandeling start bij het Marketing & Communicatie bureau Case dat van 10.00 tot 16.00 uur zijn deuren opent voor bezoekers. Wanneer u op uw smartphone de (gratis) Storytrails app installeert en deze wandeling downloadt (mogelijk vanaf 8 september), zal vanzelf de historische informatie over de ENKA in foto’s, korte films en tekst verschijnen. Kaart en beschrijving van de wandeling zijn vanaf zaterdag 10 september te vinden op de website van Oud Ede bij Publicaties. Bij Bureau Case vindt u ook een stand van de VOE. Op de route komt u langs de grote schoorsteen en het kantinegebouw. Deze zijn op Open Monumenten Dag opengesteld

Tuindorp Vooruit (open van 10 – 16 uur)
Tuindorp Vooruit (gemeentelijk monument) is in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd voor de werknemers van de ENKA. Het kenmerk van een tuindorp is dat de bewoners door de grote tuinen grotendeels hun eigen groenten en aardappelen konden verbouwen. U kunt onder leiding van gidsen een wandeling door Tuindorp Vooruit maken waarbij verteld wordt over het unieke karakter hiervan. De wandeling start om 10:00, 11:00, 13:00 en 14:00 uur op het punt waar het Poortplein overgaat in de Poortlaan. Wilt u hem zonder gidsen lopen, dat kan ook aan de hand de brochure van de wandeling.

Oude Kerk (open 11 – 16 uur).
Het oudste gebouw van Ede opent wederom zijn deuren voor u. Er zijn vrijwilligers aanwezig die u graag informatie geven over de historie van de Oude Kerk.

Concordia en Keetmolen (open van 10 – 16 uur).
De Keetmolen (in zijn bestaan ernstig bedreigd) en de Concordiamolen zijn in werking en open voor bezichtigingen en de molenaars vertellen uitgebreid over de werking van de molens. De Edese molens zijn onderling totaal verschillend, zowel qua bouwstijl als werking.

Doesburgermolen/Oogstfeest (open van 11- 16 uur).
Ook de Doesburgermolen is in werking. Deze molen is gebouwd rond 1620 op de plek van een oudere molen. Rondom de molen wordt een markt gehouden met streekproducten. Daarnaast worden er diverse demonstraties gegeven van historische (landbouw)werktuigen en oude ambachten. Natuurlijk ontbreekt de muziek niet.

Misschien ook leuk…