Rond de grijze Toren: 1000 jaren geschiedenis uit de boeken van de Buurt Ede-Veldhuizen.

9 maart 2023

Op verzoek van de Buurt Ede-Veldhuizen schreef de heer Schreuders in 1958 het boek “Rond de grijze toren”. Samengesteld uit de buurboeken van de buurt vanaf het eerste boek uit 1596 benoemd als “Buirspsraecke in der dorp van Ede und Buirschap Velthuisen”. Jawel, buurboeken, zoals buurspraak of buurrichter. Volgens Schreuders de van oudsher juiste benaming. Immers een buurschap is een vereniging van buren (geërfden) en niet van buurten. Hij vond het spijtig dat later toch die “t” inburgerde en zoals het bij levende taal gaat: nu spreekt men van buurtspraak en buurtrichter en buurtmeesters. En overigens ook van de Buurt Ede-en-Veldhuizen.
Het boek is al lang uitverkocht, het is dus heel mooi dat Peter Smit er een e-boek van heeft gemaakt. Op de website van de Buur(t)schap Ede-en-Veldhuizen: is het boek te vinden, en nu met instemming van de buurtrichter Geen Broere nu ook bij de digitale boeken van Oud Ede.
De Buurtrichter waarschuwt de lezer wel: Het boek is met grote zorgvuldigheid samengesteld maar sinds 1958 is er ook verder onderzoek gedaan en bij sommige verhalen kunnen nu kanttekeningen worden geplaatst. Maar laat u daardoor niet weerhouden. Download dit mooie boek en lees het op uw gemak op een E-reader.

Misschien ook leuk…

Jubileummagazine

Jubileummagazine

Afgelopen zaterdag 20 april is het jubileummagazine ter gelegenheid van 100 jaar Vereniging Oud Ede gepresenteerd....