Dorpsgezichten

21 mei 2021

Dorpsgezichten.

 De Vereniging Oud Ede heeft in de collectie een aantal glasnegatieven.  Van een groot aantal is niet bekend wanneer de opnames die hierop staan gemaakt zijn. Glasnegatieven werden gebruikt van  1850 tot 1950 maar  de getoonde opnames zijn zeker van voor 1900. Hieronder staan vijf dorpsgezichten en wat opvalt hoeveel ruimte er toen nog in Ede was.

 

De akker tussen de Waterloweg en de Veenderweg. Over deze akker werd later de Ketelstraat aangelegd. De boerderijen staan aan de Veenderweg. De boerderij links is van Heij. Rechts – op de hoek van de Telefoonweg – staat de ‘School met de Bijbel’ (Cavaljéschool) en op de achtergrond staat de molen ‘Concordia’. Direct links van de school staat het meesterhuis van het schoolhoofd W. van Wijk.

Dorpsgezicht van het dorp Ede vanaf de Paasberg met in het midden de N.H. (Grote of Oude) Kerk.Links het “Hof van Gelderland”  nu de HEMA.

Het dorpsgezicht van Ede vanaf de “Trapakkers”met in het midden de Nederlands Hervormde Kerk. Op de voorgrond de akker “de Lange Geer”. “De Lange Geer”is nu Achterdoelen.

 

Het dorpsgezicht van Ede vanaf “Op den Berg” gezien. Onder aan de weg(Kleefseweg) staan de armenhuizen. Deze huizen werden in 1938 afgebroken. De kerk wordt gerestaureerd.

De zandweg van het dorp naar de Paasberg in 1899. In deze tijd was de Paasbergerweg nog maar een karrenpad. Men kijkt rechts op het oude kerkhof met daarachter de huizen aan de Driehoek. Het huis op de voorgrond is de boerderij van Robbertsen

 

 

 

 

Vraag van de week.

Hier wordt een mozaïek gemaakt. Wie is deze kunstenaar in een net pak? Jaartal 1966. Uw antwoorden graag op Facebook.

Vraag van de week.

Welk gebouw is dit en waar staat het? (glasnegatief) Uw antwoorden graag op Facebook.

Vraag van de week.

Kan iemand iets zeggen over dit gezelschap wat poseert in een tuin? De foto is vermoedelijk genomen tussen 1910 en 1920. (glasnegatief) Uw antwoorden graag op Facebook.

Vraag van de week.

Welke enthousiaste biljarters staan op deze foto? En bij welke biljartvereniging hoorden ze? Jaartal is 1970. Uw antwoorden graag op Facebook.

Open Monumenten Dag 2022

Programma Open Monumenten Dag Vereniging Oud Ede , 10 september. Thema “Duurzaamheid”. De werkgroep monumenten van de Vereniging Oud Ede (VOE) heeft een programma samengesteld waarin naast een aantal bekende monumenten dit jaar de ENKA bijzondere aandacht krijgt...

Vraag van de week.

 Op de foto een basketbalteam. We hebben helemaal geen gegevens. Weet iemand welke vereniging dit is, en wie deze stoere heren zijn? En een indicatie van de periode? Mogelijk jaren ’80? Uw antwoorden graag op Facebook.

Vraag van de week.

Een blik op de nieuwe wijk Veldhuizen in 1975. Welke straten zien we hier? Uw antwoorden graag op Facebook.

Vraag van de week.

  Harskamp, demonstratie met landbouwtractoren. Wanneer was dit, en waar rijden ze op deze foto? Uw antwoorden graag op Facebook.

UIT D’ OUDE DOOS.

EDES NIEUWSBLAD 1985/06/29 H.J. NIJENHUIS [VERZ. NIJDAM] SPEELPLAATS Men kan, na de ingebruikname van de Enka-fabrieken in Ede, de allereerste directie nietverwijten dat zij geen open oog bezat voor ontspanning van haar werknemers. De oude villa“De Reehorst” werd...

Vraag van de week.

 We zien hier de toegang tot Discotheek Down Town onder de Maanderpoort. Wanneer zat deze daar? Uw antwoorden graag op Facebook.

Misschien ook leuk…

Vraag van de week.

Vraag van de week.

Hier wordt een mozaïek gemaakt. Wie is deze kunstenaar in een net pak? Jaartal 1966. Uw antwoorden graag op...

Vraag van de week.

Vraag van de week.

Welk gebouw is dit en waar staat het? (glasnegatief) Uw antwoorden graag op Facebook.

Vraag van de week.

Vraag van de week.

Kan iemand iets zeggen over dit gezelschap wat poseert in een tuin? De foto is vermoedelijk genomen tussen 1910 en...