Open Monumenten Dag 11september 2021.

3 september 2021

Thema Open Monumenten Dag 2021 “Mijn monument is jouw monument”.
De werkgroep monumenten van de Vereniging Oud Ede heeft een aantrekkelijk programma samengesteld en naast een aantal bekende monumenten geeft het een unieke inkijk in hoe de komst van de kazernes en de ENKA het wonen in Ede heeft beïnvloed. Als op de link klikt vindt u meer informatie.

Tuindorp Vooruit (open van 10 – 16 uur).
De bewonerscommissie van Tuindorp Vooruit, dat in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd is, wil graag hun buurt in het zonnetje zetten en organiseert samen met de Vereniging Oud Ede om 10, 11, 13 en 14 uur een wandeling door de buurt waarbij vertelt wordt over het unieke karakter van het Tuindorp. De wandeling start op het Poortplein.

Onderofficierswoning (open van 10 – 16 uur).
Een unieke gelegen-heid om met een beetje fantasie een onderofficierswoning gebouwd volgens een bestek uit 1905 te bekijken. De bewoners van de Klinkenbergerweg 56 stellen hun woning open voor bezichtiging en vertellen over hoe het is om daar nu te wonen.

Voormalig NPB-kerkje (open van 10 – 16 uur).
Aan de Ericalaan ligt “het witte kerkje” Tot 2019 kerkte de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB hier. De hele inventaris is overgenomen en de huidige eigenaar wil u graag deelgenoot maken van zijn unieke aankoop.

Oude Kerk (open 10.30 – 14 uur).
Het oudste gebouw van Ede opent wederom zijn deuren voor u. Er zijn vrijwilligers aanwezig die u graag informatie geven over de historie van de Oude Kerk.

Concordia en Keetmolen (open van 10 – 16 uur).
De Keetmolen en de Concordiamolen zijn in werking en open voor bezichtigingen en de molenaars vertellen uitgebreid over de werking van de molens. De Edese molens zijn onderling totaal verschillend, zowel qua bouwstijl als werking. Een bezoek aan de Keetmolen krijgt een extra dimensie door de expositie “Vrijheid” van Salman Ezzammoury.

Doesburgermolen/Oogstfeest (open van 11- 16 uur).
De Doesburgermolen is in werking. Deze molen is gebouwd rond 1620 op de plek van een oudere molen. Rondom de molen wordt een markt gehouden met streekproducten. Daarnaast worden er diverse demonstraties gegeven van historische (landbouw)werktuigen en oude ambachten. Natuurlijk ontbreekt de muziek niet.

 

 

 

Misschien ook leuk…

Jubileummagazine

Jubileummagazine

Afgelopen zaterdag 20 april is het jubileummagazine ter gelegenheid van 100 jaar Vereniging Oud Ede gepresenteerd....